27. Nieuwe voeding

Er is in 1 dag tijd heel veel gebeurd en dit is dus een wat langere post dan wat ik normaal probeer te doen.

Nadat afgelopen dagen zo enorm onrustig verliepen en we hadden besloten om woensdag toch naar het ziekenhuis te gaan, was woensdag ineens een verrassend goeie dag voor Jolijn. Ze sliep de nacht van dinsdag op woensdag goed en de rest van de dag hadden we ook maar weinig momenten waarop ze echt onrustig was. Zoals ik al tegen de artsen zei, had ze meer van dit soort dagen gehad, waren we woensdag niet naar het ziekenhuis gegaan. Het mooie was, was dat de rust die we zagen, ook terug te zien was in haar bloedwaarden. Haar pH was eindelijk een keer goed genoeg, iets dat we nog niet eerder hadden gezien. Uiteindelijk was het niet helemaal voor niks dat we in het ziekenhuis waren, want er is in Groningen nog eens nagedacht wat we nog kunnen doen om het Jolijn zo comfortabel mogelijk te maken. Hieruit is bedacht om Jolijn een soort ketogeen dieet te gaan geven. Bij een ketogeen dieet vervang je de koolhydraten door vetten en eiwitten. Omdat Jolijns stofwisseling niet goed verloopt, kan zij glucose niet goed omzetten in energie en maakt zij meer lactaat aan (heel kort gezegd). Door minder koolhydraten te geven en meer vetten en eiwitten, proberen we het proces van glucose-omzetting een beetje te omzeilen, waardoor er minder lactaat aangemaakt hoeft te worden. De hoop is dat we hiermee haar lactaatwaarde naar beneden krijgen en dat zij minder ongemak ervaart van de verzuring in haar bloed. In de eerste instantie beginnen we hier rustig mee en zal het nog geen volledig ketogeen dieet zijn, maar dit behoort eventueel nog wel tot de opties. Omdat je op deze manier de voeding anders gaat geven, zijn er wel een aantal dingen die we in de gaten moeten houden en daarvoor moesten we gisteren ook weer bloed laten afnemen, omdat ze vooraf moeten weten of Jolijn dit dieet wel aankan. Daarbij zullen we onder andere regelmatig Jolijns bloedsuikerspiegel moeten gaan meten om ervoor te zorgen dat dit niet te laag wordt. Dat is namelijk een van de risico's van dit dieet.

We zijn enorm benieuwd wat dit met haar gaat doen, omdat we altijd het idee hebben gehad dat ze heftig reageert op voeding. We hopen dus ook dat dit haar gaat helpen. Het is geloof ik geen bewezen methode, maar heeft bij sommige kindjes met andere stofwisselingsziekten wel al geholpen. We hebben het gevoel dat we hiermee echt weer iets in handen hebben waar we haar mee kunnen helpen en dat is enorm fijn.

Daarnaast hadden we gisteren ook een gesprek met de arts en een verpleegkundige van het comfortteam in Deventer. Met hen hebben we verschillende scenario’s besproken en wat we op dat moment met Jolijn dan willen. Dit om te voorkomen dat we straks misschien halsoverkop beslissingen moeten maken waar we achteraf niet achter stonden. We hadden al wel aangegeven dat we geen hele ingrijpende dingen meer willen. Zo zal Jolijn, indien nodig, niet gereanimeerd worden en ook niet aan de beademing gaan of opgenomen worden op een IC. Hoewel dit totaal tegen je gevoel ingaat, realiseren we ons rationeel gezien dat deze ingrepen voor Jolijn veel te intens zijn en geen toegevoegde waarde hebben. We hebben gesproken over een korte en een lange termijn en wat we daarbij willen, waarbij we hebben aangegeven dat comfort het allerbelangrijkste is. Maar het scenario waar we het meest over hebben gehad, en wat best aannemelijk is voor een kindje met een stofwisselingsziekte, is wat er gaat gebeuren als ze ineens een virus krijgt. Omdat haar energieniveau zo laag is, weten we niet hoe haar lichaam hiermee om zal gaan. En dan zit er nog een groot gebied tussen alles op alles zetten en helemaal niks doen. Want die beide mogelijkheden zijn voor ons geen optie. We hebben er nu in de eerste instantie voor gekozen om tot zover in te grijpen dat we Jolijn comfort kunnen geven (bijvoorbeeld wel zuurstof bij benauwdheid), maar dat de zorg thuis gedaan moet kunnen worden, met eventueel ondersteuning van de thuiszorg. Het voelt zo tegenstrijdig om te zeggen dat je bepaalde dingen niet gaat doen, maar we weten dat ze niet meer beter gaat worden en dat als we alles uit de kast gaan trekken, dit niet een keuze is die we voor Jolijn maken, maar puur voor onszelf om haar bij ons te houden. Maar helemaal niks doen is voor ons ook geen optie. Zeker niet als we nog goeie dagen hebben zoals gisteren. Zolang die de overhand hebben, we nog lachjes bij Jolijn zien en daaruit kunnen afleiden dat ze zich nog redelijk goed voelt, blijven we wel doorgaan met haar helpen comfortabel te zijn. Wat we doen zodra dat niet meer het geval is weet ik niet en durf ik ook niet zo goed over na te denken. Het vervelende is dat dit eigenlijk wel moet. Je wil niet op zo’n moment nog een beslissing moeten maken. Maar wat ik mij herinner van de tijd dat mijn moeder ziek was, was dat je je grenzen constant verlegt. En ik weet nu al dat ik het enorm lastig ga vinden om te bepalen wanneer het genoeg is. Want als je dat zegt, weet je dat het klaar is. En hoewel er al wel momenten zijn dat het zo slecht gaat met Jolijn dat ik het haar gun om te gaan, ben ik momenteel echt nog niet zover dat ik hieraan kan toegeven.